Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Sağlık İnanış Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
DOI:
https://doi.org/10.54308/tahd.2022.83007Anahtar Kelimeler:
Geleneksel tıp- tıp eğitimi- inançlar- ölçekÖz
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıp öğrencilerinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusundaki tutum/inançlarını ölçmek için Lie ve Boker tarafından geliştirilmiş olan “Complementary and Alternative Medicine Health Belief Questionnaire”in Türkçeye çevrilmesi, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.
Yöntem: Bu çalışma, Ankara’daki tıp fakültelerinde, 5. ve 6. dönemde eğitim-öğretim gören 155 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada, doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliği “geçerlik katsayısı”, güvenirliği ise “Cronbach alfa güvenirlik katsayısı” ile değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalar, Tamamlayıcı, Alternatif ve Geleneksel Tıp Tutum Ölçeği ile yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya 74’ü erkek (%47,7), 81’i kadın (%52,3), toplam 155 öğrenci dâhil edildi. Çalışmaya alınan öğrencilerinden 108’i 5. (%69,7), 47’si (%30,3) 6. dönem öğrencisi idi. Çalışmamızda, “Complementary and Alternative Medicine Health Belief Questionnaire- Türkçe Formu” ölçeğinin toplam güvenirlik alfa katsayısı 0,833 olarak bulunmuştur. Ölçeğin geçerliğini ölçmek için ilk olarak “Complementary and Alternative Medicine Health Belief Questionnaire-Türkçe Formu” ölçeğinin her başlığının ayrı ayrı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği toplam skoruyla aralarındaki korelasyon hesaplandı. İkinci olarak, toplam “Complementary and Alternative Medicine Health Belief Questionnaire-Türkçe Formu” ölçeği skoruyla toplam Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği skorunun korelasyonu hesaplandı. İki ölçek arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde anlamlı korelasyon bulundu.
Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, “Complementary and Alternative Medicine Health Belief Questionnaire-Türkçe Formu” ölçeği 5. ve 6. sınıf tıp fakültesi öğrencilerinin geleneksel ve tamamlayıcı tıp konusundaki tutum/inançlarını ölçmek için kullanılabilecek uygun ve yeterli bir ölçektir. Bu nedenle tıp eğitimi ve sağlık politikalarının toplumun değerlerine ve gereksinimlerine göre şekillendirilmesinde, bir veri toplama aracı olarak kullanılabilir.