Kayseri ilinde aile sağlığı birimi çalışanlarında memnuniyet ve tükenmişlik düzeyi

Yazarlar

  • Emel Güden Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri
  • Selma Durmuş Sarıkahya Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri
  • Ali Ramazan Benli Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri
  • Ahmet Ceylan Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri
  • Beyhan Soysal Elçin Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri

DOI:

https://doi.org/10.15511/tahd.20.00295

Anahtar Kelimeler:

Aile hekimliği- tükenmişlik- memnuniyet

Öz

Amaç: Kayseri ilinde birinci basamak sağlık hizmeti sunumunda etkin görev alan aile sağlığı çalışanlarının tükenmişlik düzeyini ve bu duruma etki eden faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini 2019 yılı Kayseri il genelinde aile sağlığı merkezlerinde görev yapan toplam 420 aile sağlığı çalışanı oluşturmuştur. Araştırmada Maslach tükenmişlik ölçeği ve 26 adet demografik genel durum soruları içeren bir anket formu kullanılmıştır. Ankete cevap verme oranı %77,4’dür.

Bulgular: Aile sağlığı elemanlarının %96,6’sı kadın olup meslekte çalışma yıl ortalamaları 15,5 yıldır ve %78,8’i mesleğini isteyerek seçtiğini belirtmiştir. Aile hekimliği sisteminde çalışma yılı ortalaması 6,7 yıldır. Aile hekimliği sistemini kendine yakın bulanların oranı %59,1’dir. Elemanların %90,8’i halkın güncel iletişim ve ikamet bilgilerine ulaşamamaktan, % 81,8’i iş tanımının net olmamasından, %79,4’ü geleceğe yönelik belirsizlikten dolayı mutsuz olduğunu belirtmiştir. Kayseri’de görev yapan aile sağlığı elemanları arasında mesleğini istemeden seçenler, 20-29 yaş arasında olanlar, il merkezinde çalışanlar, fazla mesai yapanlar, bekârlar, aile hekimliği sisteminden memnun olmayanlar ve genel sağlık sisteminden memnun olmayanlarda tükenmişlik seviyeleri daha yüksektir. Cinsiyet, meslek, gelir durumu, eğitim düzeyi gibi değişkenler ile tükenmişlik arasında istatistiksel ilişkili bulunmamıştır.

Sonuç: Kayseri de aile sağlığı çalışanları arasında orta düzeyde duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı tükenmişlik bulguları saptanmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2020-06-15

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Nasıl Atıf Yapılır

Güden, E., Sarıkahya, S. D., Benli, A. R., Ceylan, A., & Elçin, B. S. (2020). Kayseri ilinde aile sağlığı birimi çalışanlarında memnuniyet ve tükenmişlik düzeyi. Demo Dergi, 24(2), 109-120. https://doi.org/10.15511/tahd.20.00295