Aile Hekimlerinin Yenidoğan Dönemi İzlemi ve Taramaları Hakkında Bilgi Düzeyleri, Tutumları ve Farkındalıkları: Ankara İli Örneği

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.54308/tahd.2024.90377

Anahtar Kelimeler:

Aile hekimliği- Bilgi- İzlem- Teşhis tarama programları- Yenidoğan

Öz

Giriş: Aile hekimliği, hasta-hekim ilişkisinin ön planda olduğu, sağlığı koruyucu ve geliştirici hizmetleri öncelikli olarak ele alan bir disiplindir. Aile hekimliğinde sunulan sağlam çocuk izlemi; çocuğun doğumdan itibaren büyümesini, gelişimini ve sağlık durumunu değerlendiren, aşı ve sağlık eğitimi gibi koruyucu hekimlik unsurlarını içeren bir sağlık hizmetidir.

Amaç: Çalışmamız aile hekimlerinin yenidoğan dönemi izlem ve taramaları konusundaki bilgi düzeyi, tutumları ve farkındalıklarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır.

Yöntem: Bu araştırma için aile hekimlerinin sosyodemografik özelliklerini ve yenidoğan dönemi izlem ve taramalar konusundaki bilgi düzeyi, tutum ve farkındalıklarını belirlemeye yönelik araştırmacı tarafından hazırlanan bir anket kullanılmıştır.

Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 318 aile hekiminden %99,4’ünün kilo ölçümü, %97,5’inin baş çevresi ölçümü, %97,5’inin fontanel değerlendirmesi, %83,6’sının boy ölçümü, %83.3’ünün yenidoğan reflekslerinin değerlendirilmesi, %76.7’sinin genital muayene, %65,4’ünün göz muayenesi, %48,4’si kalça muayenesi ve %29,8’inin işitme muayenesi, %58,2’sinin yenidoğan rutin göz taramasında kırmızı refle testi yaptıkları; ayrıca %8,5’nin yenidoğanlara nabız oksimetri ile doğuştan kritik kalp hastalığı olup olmadığını değerlendirdikleri belirlendi. Yapılan istatistiksel analizlerde, yenidoğan refleksleri, göz muayenesi, genital muayene, kalça muayenesi, işitme muayenesi ve skolyoz muayenesi yapma durumları ile yaş ve meslek süresi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Aile hekimi uzmanlarının, pratisyen aile hekimleri ve sözleşmeli aile hekim asistanlarına göre genital muayene ve işitme muayenesi yapma oranları istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksektir (p<0.05).

Sonuç: Aile hekimlerinin yenidoğan izlem ve taramaları hakkında bilgi düzeylerinin ve uygulamalarının geliştirilmesi ve aile hekimlerinin bu konudaki farkındalıklarını arttıracak mesleki gelişim kapsamında eğitim çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

İndir

Yayınlanmış

2024-09-15

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Nasıl Atıf Yapılır

Erdoğan, S., & Erol, S. (2024). Aile Hekimlerinin Yenidoğan Dönemi İzlemi ve Taramaları Hakkında Bilgi Düzeyleri, Tutumları ve Farkındalıkları: Ankara İli Örneği. Demo Dergi, 28(3), 86-92. https://doi.org/10.54308/tahd.2024.90377