Aile Sağlığı Merkezlerinin Dijitalleştirilmesine Yönelik Öncelikli Stratejilerin Makine Öğrenmesi Tabanlı Yaklaşımla Belirlenmesi
DOI:
https://doi.org/10.54308/tahd.2024.07088Anahtar Kelimeler:
Aile hekimliği- Dijital teknoloji- Sağlık hizmetleri yönetimiÖz
Amaç: Aile sağlığı merkezleri, sağlık sisteminin önemli bir parçasıdır. Özellikle koruyucu ve birinci basamak hizmetlerin sunumu hususunda hayati önem taşımaktadır. Gelişen dünyada, bu hizmetlerin dijitalleşerek sunulması kaçınılmazdır. Aile sağlığı merkezlerine ait süreçlerin dijitalleşmesinin hizmetin kalitesi ve sürdürülebilirliğine pozitif katkı sağlayacağı yadsınamaz bir gerçektir. Ancak, bu sağlık kurumlarının dijitalleşmesini etkileyen birçok faktör vardır. Bu çalışmada aile sağlığı merkezlerinin dijitalleşmesini etkileyen faktörlerin ağırlıklandırılması ve öncelikli stratejilerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Aile sağlığı merkezlerinin dijitalleşme sürecini etkileyen faktörler; finansal kaygılar, veri güvenliği endişeleri, altyapı yetersizliği, yasal süreçler, politika desteği ve dijitalleşmenin sosyal kabulüdür. Bu faktörler makine öğrenmesi tabanlı Pisagor Bulanık DEMATEL (The Decision Making Trial and Evaluation Laboratory) yöntemi ile ağırlıklandırılmıştır.
Bulgular: Sonuçlar, aile sağlığı merkezlerinin dijitalleşmesini etkileyen en önemli faktörün finansal kaygılar olduğunu göstermektedir (w: 0,181). Dijitalleşmenin sosyal kabulü (w: 0,160) ve veri güvenliğine yönelik kaygılar (w: 0,159) bu merkezlerin dijitalleşmesini etkileyen diğer önemli hususlar olarak bulunmuştur.
Sonuç: Bu çalışmanın, aile sağlığı merkezlerinin dijitalleşmesi hususunda literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmanın en büyük kısıtı, aile sağlığı merkezleri özelinde gerçekleştirilmesidir. Gelecek çalışmalar, ikinci ve üçüncü basamakta hizmet veren kurumlar için gerçekleştirilebilir.