Aile hekimliğinde ağız ve diş sağlığı: Asistan hekimlerin bilgi ve tutumları

Yazarlar

  • Duygu Efeoğlu Bayram Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Ankara.
  • Nurcan Akbaş Güneş Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Ankara.
  • Derya İren Akbıyık Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Ankara.
  • Cenk Aypak Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Ankara.
  • Süleyman Görpelioğlu Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği, Ankara.

DOI:

https://doi.org/10.15511/tahd.18.00492

Anahtar Kelimeler:

Ağız ve diş sağlığı- aile hekimliği- I. Basamak

Öz

Amaç: Ağız ve diş sağlığı (ADS) hastalıkları tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde önde gelen halk sağlığı sorunlarıdan biridir. Ağız ve diş sağlığı hastalıkları yaşlılar, gebeler ve çocuklar gibi riskli grupların birinci basamak sağlık sisteminde tanımlanmasıyla büyük oranda önlenebilmektedir. Bu çalışmada Ankara’daki aile hekimliği asistan hekimlerinin ADS hakkındaki bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir.

Yöntem: Çalışmaya Ankara’da görev yapan 160 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Katılımcılara ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgi düzeylerini ölçen 20 sorudan oluşan bir anket yönlendirilmiştir.

Bulgular: Hekimlerin ortalama doğru yanıt yüzdesi %61.4 ± 11.9’du. Hekimlerin bilgi düzeyi orta seviyedeydi. Hekimlerin çoğu (%74.4) diş sağlığı hakkında bilgi sahibi olunması gerektiğini düşünürken %88.1’i diş sağlığını bir halk sağlığı sorunu olarak görmekteydi.

Sonuç: Hekimlerin ağız ve diş sağlığı hakkındaki bilgi düzeyleri yeterli değildi ancak asistan hekimlerin çoğunun buna tutumu olumlu yöndeydi, sonuçlar sürekli tıp eğitimi programlarının ağız ve diş sağlığı eğitimine yer vermesi gerektiğine işaret etmekteydi. ADS’nin hekimler tarafından yürütülen mevcut önleyici tıp konularına entegrasyonu sağlanmalıdır.

Yayınlanmış

2018-12-15

Sayı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Nasıl Atıf Yapılır

Bayram, D. E., Güneş, N. A., Akbıyık, D. İren, Aypak, C., & Görpelioğlu, S. (2018). Aile hekimliğinde ağız ve diş sağlığı: Asistan hekimlerin bilgi ve tutumları. Demo Dergi, 22(4), 213-221. https://doi.org/10.15511/tahd.18.00492